Kentekencheck
autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Betekenis dashboard controle lampjes auto:


Op het dashboard van een auto komen meerdere soorten autolampjes (symbolen) voor. Afhankelijk van wat de auto aan techniek aan boord heeft zullen er verschillende controlelampjes aanwezig zijn. Buiten de universele symbolen die alle automerken toepassen bestaan er ook nog symbolen die een bepaalde autofabrikant zelf bedenkt. Als de auto op contact staat licht een aantal van deze lampjes even op of zijn zichtbaar totdat de auto gestart wordt. Het gaat hierbij vaak om door de ECU (Electronic Control Unit) gecontroleerde systemen in de auto. Dit zijn dus niet de meest bekende en onschuldige dashboard lampjes als verlichting en richtingaanwijzer. Onschuldige dashboard lampjes zijn met name groen van kleur. Grootlicht is te herkennen aan een blauw lampje.

Minder onschuldige dashboard lampjes:


Bij minder onschuldige waarschuwingslampjes praat men over dashboard lampjes die geel of oranje van kleur zijn. Bij het oplichten van deze lampjes kan er in de meeste gevallen wel doorgereden worden maar zal er snel naar het probleem gekeken moeten worden. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de automobilisten niet weet wat de lampjes betekenen. En weer de helft blijft zelfs langere tijd met deze waarschuwingslampjes doorrijden. Het kan hierbij gaan om minder goed of zelf niet werkende veiligheidssystemen als bijvoorbeeld ABS, traction control en stuurbekrachtiging.

ROOD brandend dashboard lampje:


Als tijdens het autorijden een rood dashboard lampje oplicht is het veelal foute boel en zal er in de meeste gevallen zo snel mogelijk gestopt moeten worden. Als het om het olie lampje gaat zal de motor gelijk uitgezet moeten worden. Als er een ander rood lampje brand en u weet niet zeker of het iets met de motor te maken heeft altijd voor de zekerheid de motor uitzetten. Door bijvoorbeeld slechte koeling of smering kan de motor ernstig beschadigt raken, met als gevolg hoge reparatie kosten.

Welke lampjes (symbolen) komen er voor:


Zoals eerder aangegeven verschilt het aantal en soort dashboard lampjes per auto. Het grootste gedeelte wat afhankelijk is van de aanwezige techniek zal overeen komen. Daarnaast worden alle mogelijke dashboard lampjes ook in het instructieboekje weergegeven.

Indicatielampje onderhoudsinspectie beurt:


Een andere indicator die op het dashboard kan gaan branden is het onderhoudsinspectie lampje. De auto is dan zoals aangegeven toe aan een onderhoud of inspectie beurt. Het lampje kan in de meeste gevallen alleen met uitlees apparatuur gereset worden.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.

Wat kunt u eventueel zelf doen bij een rood brandend dashboard lampje:


Afhankelijk van welk controlelampje er brand en hoe handig u bent kunt u wellicht zelf kijken of u de oorzaak (tijdelijk) op kunt lossen. Zo kunt u als het olielampje brand de motorolie controleren. Daarvoor zal de auto wel 20 tot 30 minuten stil moeten staan zodat u zeker weet dat de aanwezige motorolie goed gezakt is. Vul indien nodig tot het juiste niveau motorolie toe. Bij het branden van het temperatuurlampje zal alvorens de dop van het koelsysteem te verwijderen de motor afgekoeld moeten zijn. Hierna is de druk in het koelsysteem teruggelopen en kan het koelsysteem tot het juiste niveau aangevuld worden. Als na het controleren en/of bijvullen een van de lampjes nog steeds brandt zit er niets anders op dan er een monteur na te laten kijken. Een ander voorbeeld is het branden van de ABS lampjes. Dit is vaak een combinatie van meerdere brandende lampjes. In veel gevallen branden dan de geel/ oranje lampjes van de ABS en indien aanwezig traction control en een rood lampje van de remvloeistof. Hierbij kunt u eventueel het niveau van de remvloeistof controleren. Als de remvloeistof op niveau staat en de auto natuurlijk nog wel remt kunt u door rustig verder te rijden uw weg vervolgen. Laat daarna wel zo snel mogelijk uw ABS systeem controleren.

Hieronder een ANWB filmpje met uitleg brandende dashboard lampjes en hoe te handelen:


keuze uit autolampen
xenon
De revolutie van auto verlichting: Rond 1900 is de auto uitgevoerd met verlichting, echter was dit nog geen elektrische verlichting maar olie kaarslampen. Deze lampen gaven toen der tijd voldoende licht voor de bestuurder, naarmate de tijd vorderde kwamen er auto’s met Acetyleen lampen. Deze lampen werden brandend gehouden met Carbid(door de samenvoeging van.... Lees hier meer over auto verlichting.
verstelbare koplamp
In hoogte verstelbare koplampen: Buiten het feit dat de koplamp van de auto in hoogte goed afgesteld moet staan hebben we bij de meest voorkomende auto’s ook koplampen die ook vanuit de auto in hoogte verstelbaar zijn. Deze worden door middel van een elektrische motortje aangestuurd. Het veranderen van de hoogte van de koplampen wordt bij..... Lees hier meer over verstelbare koplampen.
achteruitrijschakelaar vervangen
Achteruitrijschakelaar vervangen controleren achteruitrijschakelaar: Als de auto een achteruitrijlamp heeft en deze het niet meer doet kan er eerst gekeken worden of het lampje niet stuk is als er twee achteruitrijlampen aanwezig zijn, en deze beide niet aangaan zal het probleem waarschijnlijk de achteruitrijschakelaar zijn. Om er zeker van te zijn of...... Lees hier meer over controleren, vervangen achteruitrijschakelaar.
autoweetjes
Weetjes voor iedere automobilist: Controle punten en weetjes die in principe iedere automobilist behoort te weten. Zoals het oliepeil van de motor waar kan ik op de oliepeilstok zien of er voldoende olie in zit? Het is normaal dat de motor wat olie verbruikt, daarom moet het oliepeil op gezette tijden worden gecontroleerd. Bij het controleren moet de auto..... Lees hier meer over weetjes voor iedere automobilist.
emissietest uitlaatgassen
Wat is emissie en een emissietest? Een ander woord voor emissie is uitstoot of uitgifte. Hier hebben we het dan over de uitstoot van de schadelijke stoffen in de uitlaatgassen van de auto. Uitlaatgassen van een auto moeten aan de door de Europese Unie vastgestelde norm voldoen. Deze norm zorgt ervoor dat er door de verbetering van de verbrandingsmotoren...... Lees hier meer over emissietest en emissieprobleem auto.
kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
kosten reparatie en onderhoud auto
Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er..... Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
lekstroom auto
Geen startstroom meer: maar waar ligt de oorzaak, als eerste wordt de accu gecontroleerd met name in de wintermaanden geeft deze door de kou nogal eens de geest. Alvorens deze te vernieuwen moet deze natuurlijk eerst gecontroleerd worden of deze werkelijk defect is. De nieuwere accu's zijn gemakkelijk te controleren doordat er een oog in de accu zit waar een kleur wordt......Lees hier meer over startstroom.
autotechniek veiligheid hulpsystemen
Elektronische hulpsystemen auto en verkeersveiligheid: De ontwikkeling en toepassing van nieuwe elektronische snufjes maakt de auto steeds slimmer en veiliger. Al deze nieuwe ontwikkelingen geven tevens een bijdrage aan de toekomstige autonome auto. Stap voor stap worden er volledig geteste systemen aan verschillende..... Lees hier meer over elektronische hulpsystemen en verbetering verkeersveiligheid.
kabelboom auto
Kabelboom auto: De kabelboom ligt verspreid door de auto, maar met name onder het dashboard van de auto. Vanuit het dashboard loopt de kabelboom naar de motorruimte en tot aan de achterlichten van de auto. De kabelboom ligt dan over de vloer weggewerkt onder de vloerbekleding. Bij met name moderne auto’s is dit het netwerk naar alle ECU opties.... Lees hier meer over de kabelboom van de auto.
onderrhoud
Zelf auto onderhouden en repareren: Zelf je auto onderhouden en/of repareren behoort voor technisch aangelegde mensen zeker tot de mogelijkheden. En gezien de hoge garagerekeningen brengt het al snel een leuke verdienste met zich mee. Natuurlijk weet u voor uzelf of u in staat bent bepaalde onderhoud en reparatie werkzaamheden zelf uit... Lees hier meer over zelf auto onderhouden en repareren.
stratkabels jumpstarter
Hoe startkabels of jumpstarter gebruiken: Veel mensen hebben het al eens meegemaakt, de lampen van de auto laten branden en bij terugkomst geen startstroom meer. Gelukkig geven de auto’s van tegenwoordig een signaal als je bij het uitstappen de lampen laat branden.  Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn dat de accu leeg loopt of stuk.... Lees hier meer over gebruik startkabels en jump starter.
cruise control
Werking uitleg en storing cruise control: Als de cruise control niet meer werkt, hoeft dit niet altijd een ingewikkelde oorzaak te hebben. Zo is het verstandig om de accupool voor een korte tijd los te koppelen en het na het aankoppelen nog eens te proberen. Doordat het systeem voor korte tijd spanningsloos is geweest wordt deze..... Lees hier meer over de werking en mogelijke storingen storing cruise control.
Kosten accu vervangen
Kosten accu vervangen: De kosten voor het vervangen van de accu verschilt per auto. Zo is het bij de ene auto meer werk om de accu te verwijderen dan bij de andere auto. Denk daarbij aan het verwijderen van meer onderdelen of vastzittende bouten/moeren. Daarnaast moet er in de ene auto een zwaardere accu met meer ampère dan...... Lees hier meer over de kosten bij het vervangen van de accu.
airbag lampje blijft branden
Airbag lampje: werking en mogelijke storingen. Als het airbag lampje blijft branden kan dit meerdere oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat een slecht contact de oorzaak is. Dit kan zijn door een kabelbreuk, maar het ligt meer voor de hand dat er een connector slecht contact maakt. Zo komt het bijvoorbeeld voor dat de connector onder de bestuurders stoel slecht..... Lees hier meer over airbag lampje blijft branden.
verschillende soorten autolampen
Welke soort type autolamp gebruiken: Autolampen heb je in allerlei soorten en maten. Wel moet er bij een personenauto een 12 v lamp gebruikt worden. Deze heb je dan in verschillende uitvoeringen en wattage. Voorbeelden hiervan zijn de 5 , 10 en 21 Watt autolampen. Een ander verschil is het uiterlijk van de lamp. Zo heb je de steeklampjes die onder andere gebruikt worden..... Lees hier meer over het verschil in autolampen.
Sitemap:

Technische Informatie

Algemene Auto Informatie

Overige autoweetjes